7000 deelnemers voor Hoogeveense Cascaderun: 'Een heel mooi spektakel in Hoogeveen' (2024)

Voor de zestiende keer vond zondag de Hoogeveense Cascaderun weer plaats! Het grootste hardloopevenement in Drenthe, dit jaar met zeven duizend deelnemers, trok wederom duizenden toeschouwers naar Hoogeveen.

Na de Unicef Kinderloop en de GigaG-Cascaderun, stonden duizenden deelnemers van de Engelse 10 en 5 mijl aan de start. De zon die zich met regelmaat liet zien, werd afgewisseld met een enkele regen- en hagelbui.

Het is een gezellige drukte bij de start in de Raadhuisstraat waar eerst om 13.25 uur het startschot klinkt voor de deelnemers van de 10 Mijl. Een kleine half uur later is het de beurt aan de deelnemers van de 5 mijl, de grootste groep.

Het parcours voert vanaf de start naar de wijken Schoonvelde, Schutlanden en Venesluis om weer te eindigen in het centrum.

Het parcours van de 10 mijl reikt, evenals de vorige edities, nog tot en met Lubbinge en Ten Arlo. Duizenden toeschouwers staan langs de route om de deelnemers aan te moedigen.

Om de stemming er goed in te houden en de deelnemers aan te moedigen, staan er op verschillende plekken langs de route diverse artiesten opgesteld die hun kunsten laten zien en horen.

Makkie

Bij de finish zit, nog voordat het startschot gegeven moet worden, de stemming er in ieder geval al goed in. Presentator Ruud, met de dancebeats van DJ Daan op de achtergrond, bereidt zich voor om de deelnemers naar de finish te schreeuwen.

De eerste toeschouwers hebben hun plekje bij de finish al ingenomen. Het echtpaar Klaster uit Hoogeveen zijn er alle keren bij geweest. „We komen elk jaar kijken. Het is altijd erg leuk. Het is echt een heel mooi spektakel hier in Hoogeveen. Dit jaar doet onze kleinzoon van 18 jaar voor de eerste keer mee.”

Gekleurde rozen

Celine (15) staat met haar stiefmoeder Lamis (34) en broertje Lionel van 6 jaar te wachten. Ze heeft een mooie gekleurde roos voor haar vader die voor de vijfde keer meedoet. „De vorige keren stonden we hem in De Weide op te wachten. Dit jaar staan we voor het eerst bij de finish. Een keer wat anders!”

Op het zitgedeelte naast de fonteinen bij de Hoofdstraatkerk zitten Mariël (23) en moeder Vrea (53) uit Emmer-Compascuum. Met haar hondje op schoot richt de 23-jarige met haar mobieltje richting de finish.

„We wachten op mijn vader Martin. Hij doet voor de tweede keer mee. Eigenlijk is dit voor hem een makkie. Hij loopt al hard sinds zijn achttiende. Met regelmaat doet hij mee aan hardloopwedstrijden, ook in het buitenland. In september gaat hij weer naar Oostenrijk waar hij meedoet aan een wedstrijd van vierenvijftig kilometer.”

Richard Douma

Zodra presentator Daan aankondigt dat de eerste loper van de 5 mijl de finish nadert, wordt het finishlint uitgerold en zijn alle blikken en cameralenzen naar de verte gericht. Het is Richard Douma!’, klinkt het door de speakers. Na 23 minuten en 38 seconden komt Douma over de finish en wint daarmee de 5 Mijl bij de mannen. Met luid applaus en muziek wordt hij onthaald.

Geblesseerd

Job IJtsma komt als tweede binnen en de derde plaats is voor Lars Gerritsen. Laatstgenoemde tikt een tijd aan van 25 minuten en 11 seconden. „Daar ben ik heel tevreden mee!’, geeft hij aan. „Ik ben later gestart om me voor te bereiden, omdat ik een poosje ziek was. Ook was ik even geblesseerd. Ik ben blij dat ik weer terug ben! En wat was het weer prachtig om zoveel publiek langs de route te zien die je aanmoedigen. Echt mooi!”

Vierde keer gewonnen

Jacelyn Gruppen uit Hoogeveen wint voor de vierde keer bij de vrouwen op de 5 Mijl met een tijd van 26 minuten en 40 seconden.

Yasmine Hillebrink (34) uit Groningen passeert na 27 minuten en 25 seconden de finishlijn. „Ik ben tevreden over mijn gelopen tijd. De laatste kilometer kregen we een hagelbui, dat was even wat minder. Ik heb genoten van het parcours. Dit was voor mij de eerste keer dat ik meedeed aan de Cascaderun. Voor herhaling vatbaar.”

Hagelbui

Ook de 14-jarige Noah uit Hoogeveen liep de laatste kilometers in de hagelbui. „Dat was even vervelend, want ik zag soms niks meer! Maar verder vond ik het weer prima te doen. Ik deed voor de derde keer mee.”

De route van de 10 Mijl wordt gewonnen door Maurice Kram. Bij de dames eindigt Lianne van de Belt op de eerste plaats. Wie ook de 10 Mijl heeft uitgelopen is de 58-jarige Imca Veenstra uit Delfzijl, die voor de eerste keer aan de Hoogeveense hardloopwedstrijd heeft deelgenomen. „Bekenden van de atletiekvereniging hebben me overgehaald om mee te doen. Ik heb niet zozeer op de tijd gelet. Ik ben heel tevreden dat ik ‘m heb uitgelopen.”

Goede sfeer

De bijna 70-jarige Chris Draijer uit het Friese Oudega komt juichend over de finish. „Ik heb een persoonlijk record! Ik wilde onder de 1 uur en 9 seconden blijven en dat is gelukt! Ik vond het geweldig.”

Vier medewerkers van TVM wachten elkaar op bij de finish en complimenteren elkaar met de behaalde resultaten. „Voor twee van ons was het de eerste keer. We hebben ze over de streep getrokken. We vonden het leuk en vooral gezellig! Volgend jaar weer.”

Bart Nijbroek en Inge Frank uit Coevorden en Enter vliegen elkaar om de hals zodra ze de finishlijn hebben gepasseerd. Ik heb Bart overgehaald om mee te doen”, vertelt Inge. „We vonden het erg leuk. Wat een goede sfeer. Volgend jaar willen we meedoen met de tien mijl”.

vv De Weide

Nadat ze vorig jaar de smaak te pakken kregen, deden Quido (13), Seb (11) en Djeno (12) ook dit jaar weer mee. De jongens spelen bij JO13 bij vv De Weide. „Het zou mooi zijn als we volgend jaar met het hele team mee zouden doen. Want het is echt heel leuk!”

De 11-jarige Iris komt hand in hand met haar vader Benjamin over de finish nadat ze de 5 Mijl hebben uitgelopen. „Iris heeft vanmorgen ook nog eerst meegedaan met de kinderloop”, vertelt de trotse vader. „Die is niet moe te krijgen. Het was leuk! Tot volgend jaar.”

Mixdrankje

Amper drie meter nadat hij binnen is, krijgt Noah uit Fluitenberg van zijn vrienden een blikje met een mixdrankje toegeworpen. „Ik heb amper getraind, dus ik ben heel blij dat ik mezelf er doorheen heb gesleept. En ja, dat verdient wel een drankje! Proost!”

7000 deelnemers voor Hoogeveense Cascaderun: 'Een heel mooi spektakel in Hoogeveen' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. Nancy Dach

Last Updated:

Views: 5793

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. Nancy Dach

Birthday: 1993-08-23

Address: 569 Waelchi Ports, South Blainebury, LA 11589

Phone: +9958996486049

Job: Sales Manager

Hobby: Web surfing, Scuba diving, Mountaineering, Writing, Sailing, Dance, Blacksmithing

Introduction: My name is Prof. Nancy Dach, I am a lively, joyous, courageous, lovely, tender, charming, open person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.